Toen ik mijn eigen onderneming begon had ook ik mijn menselijke onzekerheden. Zou ik het wel kunnen? Zijn er voor mij wel klanten? Zit men op mijn aanbod te wachten? Het zijn allemaal gedachten die door je hoofd schieten. En bezig zijn met dit soort vragen is tot op zekere hoogte slim; een beetje marktonderzoek kan tenslotte nooit kwaad. Maar verlies de realiteit niet uit het oog; je kunt meer dan je denkt en diep van binnen weet je wat je kan. En juist in dat binnenste huist ook ‘de motivatie’; de intrinsieke motivatie.
En die vorm van motivatie is voedend te ondersteunen. Door je zowel op je mentale als ook je lichamelijke fitheid te richten. Een fitte geest en een fit lichaam stralen energie uit en dagen je uit je eigen grenzen te verleggen. Je bent in staat keuzes te maken die eerder nog gewaagd leken en te gaan staan voor wie je bent en wat je wilt. Je durft risico’s onder ogen te zien en de waarde daarvan in te calculeren. En hoe fitter je je voelt, des te makkelijker dat allemaal gaat. Kortom, je hebt zelf invloed op de mate van regie die je kunt hebben. En soms zijn er momenten dat je bij bepaalde keuzes op je pad wilt, dat er even iemand met je meeloopt. Iemand die je spiegelt, terugfluit, motiveert en activeert. Juist als je zo iemand toelaat, dan vertoon je leiderschap. Uiteindelijk zijn de krachtigste beslissingen de beslissingen die je zelf vanuit intrinsieke motivatie hebt genomen.

Hoe fit ben jij lichamelijk?
Een korte vraag die ik mijn cliënten geregeld stel en waarvan het antwoord niet eenduidig is. Want wanneer ben je lichamelijk fit? Als je je uitgeslapen voelt? Als je sportief bent? Als je niet geblesseerd bent? Als je een evenwichtig leven leidt (wat dat dan ook moge zijn)? Laten we bij het begin beginnen. Start als eerste eens bij je voedingspatroon. Wat eet en drink jij zoal en op welke momenten eet en drink je? Deze vragen leg ik regelmatig voor en dan blijkt dat moeilijk te benoemen te zijn. Als ik dan voorstel dit eens een paar dagen bij te houden, dan komen daar verrassende antwoorden naar boven. Doe dat ook eens en laat je wellicht ook verrassen.
En doe zo’n zelfde inventarisatie eens ten aanzien van beweging. Een lijf is tenslotte niet gemaakt om te zitten. Beweging van je lijf is als zuurstof voor een boom. In welke mate krijgt jouw lijf beweging?

En hoe staat het met je loopbaan?
Dezelfde vraag over fitheid kun je ook stellen ten aanzien van je loopbaan. Wanneer heeft jouw loopbaan voor de laatste keer een APK gehad? Wanneer heb jij voor het laatst stilgestaan bij de mate van plezier die jij in je werk ondervindt. Geeft je baan je nog voldoening of heb je meer uitdaging nodig? Past de baan nog bij je ambitie of kun je meer dan je nu doet en zou je dat ook willen? Betekent dat een rigoureuze omschakeling in je carrière nodig is of is het een kwestie van jobcraften; je huidige baan een soort van ‘kneden en boetseren’ zodat deze je vanuit vorm en inhoud weer nieuwe energie geeft. Of iets daar tussenin?

Kom in beweging!
Wat ik vaak zie is dat werk en leven worden ingevuld vanuit ‘gewoonte.’ Je zit al jaren in die baan, je hebt het er goed. Ook ik deed dat. Daarnaast is misschien je eetpatroon al jaren hetzelfde, gewoon omdat je je niet bewust bent. Niet bewust van wat andere voeding en een ander voedingspatroon voor je kan betekenen in relatie tot je krachtig en energiek voelen. Gewoon omdat je er nooit bij stilgestaan hebt dat het anders kan. En dat ‘anders’ je meer en nieuwe energie kan geven.
Mocht je nu door de antwoorden op de gestelde vragen verrast zijn of juist met je neus op de feiten gedrukt worden, dan is het nog steeds niet te laat. Er is altijd een moment waarop je kunt beginnen de regie over werk en leven terug te pakken. Het gaat tenslotte om jou, om wie je bent en wat je wilt in het leven. Sta daarom ook eens stil bij wat je nu doet, hoe jouw leefpatroon is en wat je nu eigenlijk echt van je baan vindt, en kom dan letterlijk en figuurlijk in beweging. Het is nooit te laat regie te pakken. Wacht niet tot het nieuwe jaar om je goede voornemens te starten. Morgen start vandaag!